Serdülő konzultáció


A serdülőkor változásokban gazdag időszak. Mind testileg, mind érzelmileg rohamos változásokon esnek át a fiatalok, mely sokszor nem könnyű magának a serdülőnek, de a szülőknek sem. Ez az intenzív, változásokkal teli időszak gyakran együttjár hangulatingadozással, levertséggel, motiváció hiányával, mely kihatással van a tanulmányi eredményekre is, de előfordulhatnak önértékelési problémák, így kortárs kapcsolati- és beilleszkedési nehézségek is. A szülőkkel gyakran nem találják a közös hangot kamaszkorú gyermekükkel, kommunikációs nehézségek és konfliktusok színezik a képet.

Ezek a folyamatok természetes életkori sajátosságnak tekinthetőek és az egészséges személyiségfejlődés részét képezik, ugyanakkor előfordulhat, hogy a velük való megküzdésben a serdülőnek vagy akár családjának külső támogatásra, segítségre van szüksége.

Ez az életkori sajátosság egy ún. normatív krízis, mellyel a családok sok esetben maguk is képesek megküzdeni, azonban vannak olyan élethelyzetek, melyek súlyosbíthatják az adott problémás viselkedéses a kamaszoknál. Ilyen pl. a szülők válása, kistestvér születése, költözés vagy iskolaváltás, vagy egy komolyabb szerelmi csalódás, esetleg haláleset. 

A serdülő konzultációk során az átmeneti elakadás feloldását célozza a serdülő önismeretének fejlesztése, stressz kezelése.  A serdülővel folytatott konzultációk kiegészülnek szülő konzultációval, melynek során a szülők számára nyújtott hatékony kommunikációs minták kerülnek átadásra, valamint a kamasz érzelemvilágának feltérképezésére is sor kerül.

Amivel fordulhat hozzám (kamaszkorú gyermekével):

- önismeret, önértékelés 

- pályaorientáció, pályatanácsadás

- kortárskapcsolati, beilleszkedési nehézségek 

- tanulási nehézségek, motiváció hiánya

- stressz, szorongás